Sterke kvinner!De siste hundre årene har vi kvinner kjempet en lang kamp. En kamp for likestilling, en kamp for å ha rett til egen stemme og en kamp for å selv bestemme hva vi vil gjøre med våre liv. På mange måter har vi i Norge vunnet mange av disse kampene takket være sterke kvinner og menn som har stått sammen og kjempet for kvinners rettigheter. Derfor feirer vi i dag 8. mars, for å minnes denne kampen. Men vi har enda skjevfordeling som må tas tak i. 

Situasjonen for mange av verdens kvinner er fortsatt mørk. På en global skala opplever kvinner voldsom mishandling, utnyttelse og dominans. Global sult er ett av mange problemer som rammer menneskeheten, men spesielt kvinner og barn. Som enkeltmenneske kan vi føle oss maktesløse når det kommer til noe så utbredt som sult og fattigdom. Mange føler seg for liten i den store sammenhengen, og derfor gir mange opp.

Hver og en av oss kan likevel bidra. Våre matvalg kan ha en sterk innvirkning på kvinner globalt. Det er kanskje ikke helt opplagt, men det du spiser gjør en forskjell.

Økende etterspørsel av kjøtt gir et stort forbruk av dyr. Dette er en av de største årsakene til skjevfordeling av ressurser i verden. Forbrukere i Norge har flere valg enn de fleste. Måten vi bruker pengene våre påvirker etterspørselen av ethvert produkt. Vi tar et valg for hvert måltid vi spiser. Et valg om å støtte, eller å ikke støtte systemer som bidrar til global sult og fratakelse av kvinners makt over eget liv. Å velge kjøttfritt er en direkte måte å hjelpe på.

Store deler av verdens befolkning sulter, det gjør ikke dyrene som skal slaktes. Industridyrene overfores og får ofte livsstilsykdommer. De vokser unaturlig fort, sånn at de kan slaktes tidligere. Industrien legger beslag på rent vann i store mengder. Lørdagsbiffen krever syv ganger så mye ressurser som en kikertburger, og vi avskoger regnskogen for å gi dyrene fôr. Det er ingen hemmelighet at kjøttindustrien har vokst, og den største taperen er kloden vår. Vi har nok ressurser på planeten vår til å mette jordas befolkning, likevel velger vi å tildele vann og mat på å fôre dyr i fangenskap, som senere havner på tallerkenen til de heldige få. 

Ved å spise en kilo kjøtt, legger vi beslag på store og viktige ressurser. I løpet av tre år produserer en kalv 200 kilo rent kjøtt. På disse årene spiser den ett tonn med korn som for eksempel hvete, havre, bygg, mais, erter og annet småkorn. I tillegg spiser den syv tonn med høy, gress og lignende.  For å dyrke mat til denne ene trengs utrolige tre millioner liter med rent vann, og da regnes ikke de 24 000 literne med vann kua drikker i løpet av disse tre leveårene.  Dette er enorme mengder ressurser. For hver biff du spiser deg mett på, kunne syv personer ha blitt mettet i en verden der en av seks må gå sulten til sengs.

Heldigvis kan en kjøttfri tilværelse være lett for de fleste av oss. Vi finner tonnevis av informasjon og inspirasjon på nett. Facebookgruppa "Veggispreik" er en åpen gruppe både for de som vil redusere kjøttinntaket sitt, og for den som ikke spiser kjøtt, eller bruker noen produkter fra dyr. Gruppa øker i antall medlemmer hver dag. Her kommer nysgjerrige medlemmer for å hente mattips, råd og inspirasjon. Stadig flere av oss tar ansvar og innfører kjøttfrie dager i løpet av uka, og det ser ut til å være en trend som er kommet for å bli. 

For du trenger ikke være veganer på heltid. Du trenger ikke å kutte ut alle dyreprodukter for å gjøre en forskjell.  Den ene middagen uten kjøtt i uka kan gi en annen person i verden nok mat i ei hel uke, eller mette en hel familie. Hvert måltid teller.   

Alle kvinner, med det de har oppnådd, skal i dag feires. Samtidig skal vi reflektere over fortidens og dagens kamper. Fokuset her ligger på hvordan fremtiden ser ut for kvinner globalt. Selv er jeg ikke fullstendig veganer, men jeg prøver å ta bedre valg for hver dag. Disse valgene er, til tross for latterliggjørelse, med på å gjøre fremtiden lysere for kvinner over hele verden og gi en bedre framtid for våre barn!

Gratulerer med dagen fine medkvinner! 

11 kommentarer

Karianne

08.03.2014 kl.04:44

Velskrevet innlegg. Liker ytringen din hvor du tar opp et vesentlig problem (vårt overforbruk av kjøtt og andre animalske varer) og sammenhengen mellom kjøttindustrien m.m og miljø - kort fortalt en avgjørende faktor med tanke på skeivfordeling rundt omkring i verden - og ikke minst at flere ressurser går tapt som følger av dagens landbruk (typ: en masse mat går til dyr istedenfor direkte til oss mennesker). Et viktig bidrag sånn sett :)

sissel

08.03.2014 kl.11:06

Slike som latterliggjør skal man ikke bry seg om. De kan bare fortsette se på sin egen nesetipp ;)

Godt skrevet!

Jartrud

08.03.2014 kl.13:28

Takk for velskrevet, reflektert, balansert og informativt innlegg :-)))

Susanne

08.03.2014 kl.13:31

Veldig bra innlegg! Skrevet på en bra og informativ måte som ikke "skremmer bort" de som ikke er vegeterianere:)

Siri Randtun

08.03.2014 kl.14:28

Bra skrevet! :-)

Torje Da Osen

08.03.2014 kl.14:33

Er vel ikke all "veggis" mat som er like bra for miljøet heller.. Hva med soyabønnene ? "Soybean Endangers Brazil Amazon Rainforest" bare en artikkel jeg fant her.

Ref:

http://worldinfo.org/2012/01/food-for-thought-soybean-endangers-brazil-amazon-rainforest/

Rakel

08.03.2014 kl.15:39

Torje Da Osen: Soyabønnproduksjonen som ødelegger regnskogen går i stor grad til kraftfôr til dyr i kjøttindustrien

veggispreik

08.03.2014 kl.18:28

Rakel: Det har du helt rett i.
Tusen takk til alle som har vært innom på vår første offisielle dag og kommentert, delt og vist sin støtte. Det er mulig å sende oss egne bidrag hvis du ser på "om oss". Vi i Opplysningskontoret for matglede (OMG) vil holde siden oppdatert. Vi oppfordrer alle til å kose seg med et likestillingsfremmende og solidarisk måltid i anledning dagen!

veggispreik

08.03.2014 kl.18:33

Siri Randtun: Tusen takk for hyggelig kommentar!

Astrid

09.03.2014 kl.23:08

Til Torje:

Det stemmer at mye soya dyrkes i Brazil, men nesten alt av dette går til kraftfor til dyr, som nevnt over. Det som gjør dette så miljøfiendtlig er at hvis man bruker bønnene til å fore dyr, ender man opp med kjøtt tilsvarende 1/10 av mengden man hadde fått hvis man bare hadde spist soyabønnene. Det er et ekstremt energisvinn per ledd. Så er det jo overhodet ikke sånn at soyaprodukter er "forbeholdt" vegetarianere - hvem som helst kan da spise tofu!:) Og uansett om det kanskje er mindre miljøvennlig enn andre bønner for eksempel, er det mye, mye mer miljøvennlig enn å spise kjøtt!

veggispreik

10.03.2014 kl.14:08

Astrid: Ja, det stemmer :) Vi kjenner til mange kjøttetere som elsker tofu, og vegetarianere som ikke har helt sansen. Er man redd for at soyaproduksjon skal ødelegge regnskogen bør man absolutt starte med å kutte i eget kjøttforbruk..

Skriv en ny kommentar

veggispreik

veggispreik

31, Lillehammer

Opplysningskontoret for matglede (OMG) skal inspirere målgruppa til å redusere kjøttforbruket og å spre glede gjennom å fremme måltidets posisjon og betydning. Alle som kan lese dette, og som får i seg næring er i vår målgruppe. Vi retter særlig fokus mot den gruppen som er i stand til å velge hva de får i seg, men vi vil også nå grupper som bestemmer hva andre spiser.

Kategorier

Arkiv

hits