Helseskadelige fordommer om vegetarisk kosthold



Til tross for at fagpersoner i hele verden er enige om at et riktig sammensatt plantebasert kosthold kan vre fullverdig nringsmessig og ha flere helsefordeler, florerer det fortsatt fordommer mot vegetariske dietter i vr siviliserte del av verden, med fri tilgang til internett og til Deichmanske. I motsetning til det mange fortsatt tror, baseres ikke et riktig sammensatt vegetarisk kosthold bare p frukt og grnt, men ogs p fullkorn, bnner, linser, erter, kjerner og ntter. P Veganmisjonen.com finner du flere hundre oppskrifter p velsmakende, sunne og ikke minst nringsrike retter.

Er helsemyndighetene trege?
Fordommene sitter s fast, at helsemyndighetene i blant annet de nylig publiserte rd for vegetarianere ikke tr si hyt at vegetariske dietter har flere helsefordeler, som at de kan forebygge livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og visse typer kreft. Dette til tross for at Helsedirektoratet allerede for tre r siden, i "Kostrd for fremme helse og forebygge kroniske sykdommer", konkluderte med et solid bevismateriale, en skalt evidens grad n, for at "Vegetarkosthold reduserer risiko for dd grunnet iskemisk hjertesykdom" , det vil si hjerteinfarkt og hjertekrampe.

Den strste sykdomsgruppen
Hjerteinfarkt og hjerneslag er de strste sykdomsgruppene i vesten, og det er de som tar flest liv for tidlig. Ogs tykktarmskreft, den hyppigste kreftformen i Norge for begge kjnn tilsammen, er knyttet til inntak av kjtt, og spesielt bearbeidet kjtt. Dette vil i praksis si alle ferdigprodukter av kjtt som fs kjpt i butikk.

Helsefarlige stoffer
Forfatterne av "Kostrd for fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" har vurdert systematiske kunnskapsoppsummeringer fra internasjonale ekspertpaneler, der man konkluderer med solidt bevismateriale for flgende:
- Et kosthold bestende blant annet av 25-35 % total fett, < 7-10 E% mettede fettsyrer og transfettsyrer og < 2-300 milligram kolesterol per dgn reduserer risiko for koronar hjertesykdom og type 2-diabetes.
- Et hyt inntak av transfettsyrer ker risiko for koronar hjertesykdom, dd av koronar hjertesykdom, plutselig hjertedd, komponenter av metabolsk syndrom og type 2-diabetes.
Det er nettopp fjsprodukter som egg, meieriprodukter og kjtt som er de strste kildene til bde mettet fett, transfett og kolesterol i norsk kosthold.

Kunne redde mange liv
Omlegging til et mer vegetarisk kosthold kunne redde mange liv og gi bedre helse. Men irrasjonelle fordommer som blant annet at det er svrt vanskelig f i seg nok protein, jern eller andre nringsstoffer, hindrer mange fra legge om kosten i en mer plantebasert retning. Det er for eksempel tre ganger mer jern i 100 gram kokte rde linser enn i 100 gram svinekjtt eller kyllingkjtt.

Helseskadelig politikk
Statens ernringspolitikk (St.meld. nr 32 (1975/76): Om norsk ernrings- og matforsyningspolitikk, 1975.og St.meld. nr. 11 (1981/82): Om oppflging av norsk ernringspolitikk, samt Omsetningsloven) har aktivt fremmet kjtt, egg og meieriprodukter. Dette er matvarer det produseres undvendig mye av i Norge, og de selges til latterlig billig pris. Det er vanskelig se bort fra at dette ogs har bidratt til for mye sykdom og for tidlig dd for mange. Er dette en rettferdig pris for distriktspolitikk og "selv"-forsyning? Nr man i dag vet at 38% av kraftfret norske husdyr spiser kommer fra utlandet, kan man neppe snakke om selvforsyning.

Hr hva vitenskapen sier!
La oss slutte tro p utdaterte fordommer og lytte til hva fagekspertene sier. Hva sier ekspertene om vegetariske dietter, inkludert et helvegetarisk eller vegansk kosthold?

Amerikansk ernringsfysiologforening
"It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases."
"A vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease"
"Vegans appear to have a lower rate of hypertension than do other vegetarians"
"Vegetarians may have a lower BMI due to their higher consumption of fiber-rich, low-energy foods, such as fruit and vegetables."

Canadisk ernringsfysiologforening
"A well planned vegan diet can meet all of these needs. It is safe and healthy for pregnant and breastfeeding women, babies, children, teens and seniors."

Norsk lrebok "Grunleggende ernringslre"
"En allsidig sammensatt vegankost inneholder vanligvis tilstrekkelige mengder av vitaminer og mineralstoffer med unntak av vitamin B12 og vitamin D."

Svenske helsemyndigheter, Livsmedelverket, Vegetarisk mat till barn
"En kost med mycket grnsaker, rotfrukter, baljvxter och fullkorn r bra bde fr hlsan och miljn. Drfr r det bra om barn lr sig tycka om sdan mat i unga r, det kar chansen fr att de ska fortstta med de vanorna ven senare i livet. En helt vegetarisk kost till barn krver, precis som till vuxna, goda kunskaper om mat och nringsmnen och noggrann planering. Om den vegetariska kosten r vl sammansatt, innehller berikade produkter och ger tillrckligt med energi kan ven barn ta helt vegetarisk mat - veganmat."

Helsedirektoratet
"Det gr fint an for de aller fleste leve p et vegetarisk kosthold."
"Ved ha varierte proteinkilder (fullkornsprodukter, bnner, linser og erter, ntter, fr og soyaprodukter), gode vegetabilske oljer (olivenolje, rapsolje etc.) og rikelig med grnnsaker og frukt, er det likevel mulig f vegankosten fullverdig."



Kilder:

- Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282
- https://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Vegetarisk-kosthold/Generelt.aspx
- Kostrd for fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Nasjonalt rd for ernring, 2011
- Grunnleggende ernringslre: Forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Mller, Anette Hjartker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesr: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokml, ISBN/EAN: 9788205426566
- Michael J. Orlich, MD1; Pramil N Singh, DrPH1; Joan Sabat, MD, DrPH1,2; Karen Jaceldo-Siegl, DrPH1,2; Jing Fan, MS1; Synnove Knutsen, MD, PhD1,2; W. Lawrence Beeson, DrPH1; Gary E. Fraser, MBchB, PhD1,2: Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013;173(13):1230-1238. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6473
- Helsedirektoratet
- Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo
- Kanadisk ernringsfysiologisk forening, Eating Guidelines for Vegans
- Stortinget.no



#vegetar #vegan #helse #ernring #allergi #sykdom #matvarer #kjttfri

4 kommentarer

nina johansen

11.03.2014 kl.12:20

P tide at man begynner fokusere p alle fordelene et plantebasert kosthold vil ha p folkehelsen. Altfor mange myter henger igjen om at vegetarkost ikke er en fullverdig kost. Flott skrevet!

veggispreik

11.03.2014 kl.12:24

nina johansen: Vi er hjertens enig!

Daniel

11.03.2014 kl.14:53

Bra innlegg som utfordrer vedtatte og institusjonaliserte sannheter. Mye av dette er jo velkjent, men som du skriver er det tunge konomiske og politiske interesser inne i bildet som ikke har til hensikt endre p diskursen om at kjtt er ndvendig osv.

Jartrud

11.03.2014 kl.15:23

Takk for en viktig, velskrevet og informativ artikkel :-)))

Skriv en ny kommentar

veggispreik

veggispreik

31, Lillehammer

Opplysningskontoret for matglede (OMG) skal inspirere mlgruppa til redusere kjttforbruket og spre glede gjennom fremme mltidets posisjon og betydning. Alle som kan lese dette, og som fr i seg nring er i vr mlgruppe. Vi retter srlig fokus mot den gruppen som er i stand til velge hva de fr i seg, men vi vil ogs n grupper som bestemmer hva andre spiser.

Kategorier

Arkiv

hits