Helseskadelige fordommer om vegetarisk kostholdTil tross for at fagpersoner i hele verden er enige om at et riktig sammensatt plantebasert kosthold kan være fullverdig næringsmessig og ha flere helsefordeler, florerer det fortsatt fordommer mot vegetariske dietter i vår siviliserte del av verden, med fri tilgang til internett og til Deichmanske. I motsetning til det mange fortsatt tror, baseres ikke et riktig sammensatt vegetarisk kosthold bare på frukt og grønt, men også på fullkorn, bønner, linser, erter, kjerner og nøtter. På Veganmisjonen.com finner du flere hundre oppskrifter på velsmakende, sunne og ikke minst næringsrike retter.

Er helsemyndighetene trege?
Fordommene sitter så fast, at helsemyndighetene i blant annet de nylig publiserte råd for vegetarianere ikke tør å si høyt at vegetariske dietter har flere helsefordeler, som at de kan forebygge livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og visse typer kreft. Dette til tross for at Helsedirektoratet allerede for tre år siden, i "Kostråd for å fremme helse og forebygge kroniske sykdommer", konkluderte med et solid bevismateriale, en såkalt evidens grad én, for at "Vegetarkosthold reduserer risiko for død grunnet iskemisk hjertesykdom" , det vil si hjerteinfarkt og hjertekrampe.

Den største sykdomsgruppen
Hjerteinfarkt og hjerneslag er de største sykdomsgruppene i vesten, og det er de som tar flest liv for tidlig. Også tykktarmskreft, den hyppigste kreftformen i Norge for begge kjønn tilsammen, er knyttet til inntak av kjøtt, og spesielt bearbeidet kjøtt. Dette vil i praksis si alle ferdigprodukter av kjøtt som fås kjøpt i butikk.

Helsefarlige stoffer
Forfatterne av "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" har vurdert systematiske kunnskapsoppsummeringer fra internasjonale ekspertpaneler, der man konkluderer med solidt bevismateriale for følgende:
- Et kosthold bestående blant annet av 25-35 % total fett, < 7-10 E% mettede fettsyrer og transfettsyrer og < 2-300 milligram kolesterol per døgn reduserer risiko for koronar hjertesykdom og type 2-diabetes.
- Et høyt inntak av transfettsyrer øker risiko for koronar hjertesykdom, død av koronar hjertesykdom, plutselig hjertedød, komponenter av metabolsk syndrom og type 2-diabetes.
Det er nettopp fjøsprodukter som egg, meieriprodukter og kjøtt som er de største kildene til både mettet fett, transfett og kolesterol i norsk kosthold.

Kunne redde mange liv
Omlegging til et mer vegetarisk kosthold kunne redde mange liv og gi bedre helse. Men irrasjonelle fordommer som blant annet at det er svært vanskelig å få i seg nok protein, jern eller andre næringsstoffer, hindrer mange fra å legge om kosten i en mer plantebasert retning. Det er for eksempel tre ganger mer jern i 100 gram kokte røde linser enn i 100 gram svinekjøtt eller kyllingkjøtt.

Helseskadelig politikk
Statens ernæringspolitikk (St.meld. nr 32 (1975/76): Om norsk ernærings- og matforsyningspolitikk, 1975.og St.meld. nr. 11 (1981/82): Om oppfølging av norsk ernæringspolitikk, samt Omsetningsloven) har aktivt fremmet kjøtt, egg og meieriprodukter. Dette er matvarer det produseres unødvendig mye av i Norge, og de selges til latterlig billig pris. Det er vanskelig å se bort fra at dette også har bidratt til for mye sykdom og for tidlig død for mange. Er dette en rettferdig pris for distriktspolitikk og "selv"-forsyning? Når man i dag vet at 38% av kraftfôret norske husdyr spiser kommer fra utlandet, kan man neppe snakke om selvforsyning.

Hør hva vitenskapen sier!
La oss slutte å tro på utdaterte fordommer og lytte til hva fagekspertene sier. Hva sier ekspertene om vegetariske dietter, inkludert et helvegetarisk eller vegansk kosthold?

Amerikansk ernæringsfysiologforening
"It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases."
"A vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease"
"Vegans appear to have a lower rate of hypertension than do other vegetarians"
"Vegetarians may have a lower BMI due to their higher consumption of fiber-rich, low-energy foods, such as fruit and vegetables."

Canadisk ernæringsfysiologforening
"A well planned vegan diet can meet all of these needs. It is safe and healthy for pregnant and breastfeeding women, babies, children, teens and seniors."

Norsk lærebok "Grunleggende ernæringslære"
"En allsidig sammensatt vegankost inneholder vanligvis tilstrekkelige mengder av vitaminer og mineralstoffer med unntak av vitamin B12 og vitamin D."

Svenske helsemyndigheter, Livsmedelverket, Vegetarisk mat till barn
"En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet. En helt vegetarisk kost till barn kräver, precis som till vuxna, goda kunskaper om mat och näringsämnen och noggrann planering. Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat - veganmat."

Helsedirektoratet
"Det går fint an for de aller fleste å leve på et vegetarisk kosthold."
"Ved å ha varierte proteinkilder (fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, nøtter, frø og soyaprodukter), gode vegetabilske oljer (olivenolje, rapsolje etc.) og rikelig med grønnsaker og frukt, er det likevel mulig å få vegankosten fullverdig."Kilder:

- Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282
- https://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Vegetarisk-kosthold/Generelt.aspx
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Nasjonalt råd for ernæring, 2011
- Grunnleggende ernæringslære: Forfattere: Jan Ivar Pedersen, Hanne Müller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Utgivelsesår: 2012, 460 sider, 2. utgave, Bokmål, ISBN/EAN: 9788205426566
- Michael J. Orlich, MD1; Pramil N Singh, DrPH1; Joan Sabaté, MD, DrPH1,2; Karen Jaceldo-Siegl, DrPH1,2; Jing Fan, MS1; Synnove Knutsen, MD, PhD1,2; W. Lawrence Beeson, DrPH1; Gary E. Fraser, MBchB, PhD1,2: Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013;173(13):1230-1238. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6473
- Helsedirektoratet
- Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo
- Kanadisk ernæringsfysiologisk forening, Eating Guidelines for Vegans
- Stortinget.no#vegetar #vegan #helse #ernæring #allergi #sykdom #matvarer #kjøttfri

4 kommentarer

nina johansen

11.03.2014 kl.12:20

På tide at man begynner å fokusere på alle fordelene et plantebasert kosthold vil ha på folkehelsen. Altfor mange myter henger igjen om at vegetarkost ikke er en fullverdig kost. Flott skrevet!

veggispreik

11.03.2014 kl.12:24

nina johansen: Vi er hjertens enig!

Daniel

11.03.2014 kl.14:53

Bra innlegg som utfordrer vedtatte og institusjonaliserte sannheter. Mye av dette er jo velkjent, men som du skriver er det tunge økonomiske og politiske interesser inne i bildet som ikke har til hensikt å endre på diskursen om at kjøtt er nødvendig osv.

Jartrud

11.03.2014 kl.15:23

Takk for en viktig, velskrevet og informativ artikkel :-)))

Skriv en ny kommentar

veggispreik

veggispreik

31, Lillehammer

Opplysningskontoret for matglede (OMG) skal inspirere målgruppa til å redusere kjøttforbruket og å spre glede gjennom å fremme måltidets posisjon og betydning. Alle som kan lese dette, og som får i seg næring er i vår målgruppe. Vi retter særlig fokus mot den gruppen som er i stand til å velge hva de får i seg, men vi vil også nå grupper som bestemmer hva andre spiser.

Kategorier

Arkiv

hits